top of page

Boomerang Recruitment

In een krappe arbeidsmarkt is het maar moeilijk om aan personeel te komen. Creativiteit in werving is essentieel, geen steen mag onomgedraaid blijven. Maar wie denkt er aan het terughalen van mensen die al bij je gewerkt hebben?

Natuurlijk is er personeel te krijgen. Die stelling durf ik best aan. Als je maar leuk en normaal betaald werk aanbiedt, gelardeerd met wat op de doelgroep afgestemde goodies. (Voetbaltafel en vegalunches gaan het verschil niet maken). Het is allemaal niet zo moeilijk. Wel voor instanties als Schiphol, die niet snappen waar ze de mensen vandaan moeten halen, terwijl de rest van Nederland ook wel begrijpt dat rottig werk dat slecht betaalt niet bij iedereen favoriet is. Als je je best doet, zie je nog heel wat kandidaten lopen.

Dat er 50.000 mensen van 50 jaar en iets ouder een baan zoeken, blijft redelijk onderbelicht. 60.000 mensen met een achterstand tot de arbeidsmarkt zitten thuis, maar ja, als je blind bent kan je heus wel telefoneren. Maar dat wordt niet gezien. Om over mensen met een andere huidskleur nog maar te zwijgen. Een groep waar eigenlijk nooit aandacht aan wordt besteed, wordt gevormd door de mensen die al eerder bij je werkten. Omdat er klakkeloos vanuit wordt gegaan dat ze toch niet meer terugkomen, ze zijn immers niet voor niets weggegaan. Mensen terughalen, wordt als iets gênants gezien. Maar dat is niet terecht.

Waarom niet? Maar liefst 31% van de ondervraagden over dit onderwerp geeft aan een terugkeer serieus te overwegen wanneer dit gevraagd zou worden. Natuurlijk is dit niet zonder voorbehoud. Een werknemer moet dan wel op een waardige manier zijn weggegaan , dus zonder slaande deuren. En er is een exitgesprek gevoerd, eveneens in een goede sfeer. Een integere offboarding, ook administratief, waarbij de laatste onkostendeclaratie zonder gezeur wordt voldaan. Afgetopt door een afscheid, in de vorm van een borreltje, met een fijne vaarwelspeech en een leuk aandenken. Waar ook het management acte de présence gaf. Dit is geen afscheid, we’ll meet again! Ook belangrijk is dat je er op deze manier een nieuwe ambassadeur voor je bureau bij hebt gekregen.

Je kan dan na verloop van tijd zo’n ex nog eens benaderen. Contact met hem of haar onderhouden door hem of haar uit te nodigen op een borrel. Waar je na verloop van tijd subtiel kan opperen om eens over terugkomen na te denken, omdat er inmiddels kansen op promotie zijn die er eerder niet waren. Of omdat de werkvloer verbeterd is nadat een asshole leidinggevende zijn biezen pakte. Vul maar zelf in.

Boomerang recruitment heet dit. Je kan er een goed ingevoerde kracht mee binnenhalen, die gemotiveerd is en inmiddels meer kennis heeft dan toen deze vertrok. Die kans laat je toch niet liggen?

bottom of page